Frans genieten in Den Haag

Een adresje voor Franse delicatessen

Een bordje ‘biesieklette’ bij de fietsenstalling op het Plein doet me glimlachen. Ik ben op zoek naar Franse adresjes in de Hofstad, volgens mij ben ik op de goede weg.

Ik loop langs de hofvijver en geniet even van het uitzicht. Een stukje rust in de drukke stad. Gekwetter van de eenden in het water, het grind knerpt onder mijn schoenen. De vijver ligt er kalmpjes bij met een rij rode geraniums langs de kant.

Aan het einde van de middag heb ik afgesproken met Jean-Marc Rousseau, eigenaar van Sucré Salé. Met een glimlach word ik begroet, alsof er een oude kennis op bezoek komt. De Franse gastvrijheid zorgt dat ik me gelijk thuis voel. De Fransman is uit de Vendée naar Nederland gekomen voor de liefde. Met diezelfde liefde heeft hij eerst een restaurant gerund, en nu deze winkel met delicatessen.

In de vitrine liggen de Franse heerlijkheden: Poulet sauté, tomate farcie, salade de thon à la française, etc. Aan de andere kant de afdeling Sucré: een mand vol verse croissants, pain aux raisins, tarte au citron, eclairs. Macarons fait maison. Maar ook: zijn befaamde saucijzenbroodjes en quiches.

‘Je kunt hier voor elke maaltijd terecht’ vertelt Jean-Marc. ‘We zijn van 8.00 tot 19.00 uur open, zodat mensen na hun werk nog iets te eten kunnen halen’. Zeven dagen per week, 365 dagen per jaar. Ook met Kerst? ‘Ja natuurlijk!’ lacht hij, ‘dat is de drukste dag! En op Nieuwjaarsdag, dan vinden mensen het ook fijn als ze weer verse broodjes kunnen kopen.’

De tarte au citron smaakt goddelijk. Très Français. Knapperige bodem, romige citroenvulling en een fluweelzachte topping. Licht, luchtig, parfait!

Uit France haalt hij blikjes sardines, limonades en wijn, mayonaise en augurken. ‘Die zoetzure hier in Nederland vinden wij niet lekker’ grapt hij. De producten zijn uitgestald in houten kistjes aan de wand. ‘Kijk, dat vinden de mensen leuk, een beetje die Franse rommelige sfeer’ zegt hij met een knipoog naar zijn geboorteland.

Jean-Marc maakt ook zelf jam en caramel beurre salé. Er is een vitrine gevuld met Franse kazen, zoals Camembert, Comté, Brie de Meaux, Rocamadour. Ook de saucissons ontbreken niet.

Of hij ooit nog terug naar Frankrijk wil? ‘Nee, mijn kinderen zijn hier, ik ben hier nu thuis. Misschien, ooit een keer een appartementje in de Vendée, en dan nog een huisje hier. Dat is mijn droom.’ Ja, wie droomt er niet van?

Als ik met een gevuld tasje naar buiten stap, kan ik wel zeggen dat mijn missie geslaagd is. Haagse francofielen hebben geluk: France is goed vertegenwoordigd in La Haye.

Sucresale.nl

Meer Frankrijk in Den Haag

Frans leren?

Dat kan bij Sylvain Lelarge van Talen voor Talen(t).  Deze Fransman heeft een unieke methode voor Franse lessen ontwikkeld. ‘Leer Frans door Frans te ‘zijn’’ is zijn motto. Hij geeft cursussen in Nederland en Frankrijk (in de Provencaalse Drôme) en elke maand organiseert hij in Den Haag een Franse conversatie avond met verschillende thema’s.

Lees hier mijn blog over de cursus in Frankrijk: Frans leren door Frans te ‘zijn’ – Talen voor Talent

Wijnproeven

Wie Frankrijk zegt, denkt al gauw aan wijn. Joie de vin organiseert wijnworkshops:

www.Provinto.nl of www.joiedevin.nl

Café de Florez

‘Mangez, et on s’occupe du reste’ (Eet, en wij zorgen voor de rest)

Een klein stukje Parijs in Den Haag.

Franse kaart met gerechten als Quiche aux légumes, chèvre chaud, tartare de thon, confit de canard etc.

Annastraat 17

www.cafedeflorez.nl

Meer Franse hotspots

Kijk ook even bij Van Franse bodem, het Nederlandse online platform over Franse producten.

 

2020-05-29T21:23:19+00:00 Blog|